Jet Paro-Sol

Jet Paro-Sol wordt op 17 juli 1971 geboren onder de rook van Rotterdam en gaat na de HAVO/VWO de cursus NGPRA (Public Relations) doen. Ze start met werken voor Mojo concerts, waar ze o.a. de organisatie assistentie op zich neemt van diverse popfestivals. Vlak voordat ze journalistiek wil gaan studeren, beland zij in het televisievak. In 1996 gaat zij werken voor RTV Rijnmond. Daar leert ze de beginselen van het televisievak; produceren, redactie, voice-overs en presenteren. Tevens presenteerde zij regelmatig discussieprogramma’s voor Radio Rijnmond.

Haar presentatiekwaliteiten worden al snel buiten Rotterdam opgepikt en in 1998 presenteert ze samen met Wendy van Dijk het programma ‘ Love’ .  Om vervolgens verschillende live studio programma’s over film voor Canal+ te maken en voor deze zender belangrijke filmfestivals te verslaan. Als klap op de vuurpijl maakt ze samen met  Kees Jansma een dagelijks live programma tijdens ‘Euro 2000’.

Grote bekendheid kreeg Jet bij de TROS met ‘Ranger Report’,  het educatieve Wereld Natuurfonds (WNF) kinderprogramma over wilde dieren en hun leefomgeving. Voor dit programma deed ze naast de presentatie ook de redactie. Tot 2003 werkt Jet met veel plezier bij de grootste familie van Nederland, waar zij ook wekelijks verslag deed van het ‘Museum van de Week’ en verschillende programma’s van een voice over voorzag. Tot op heden is Jet nog steeds één van de vaste gastcaptains bij TROS vermist.

In 2003 maakt Jet de overstap naar RTL waar ze begint met het populaire autoprogramma ‘Wat rij jij’ en het verslaan van de ‘Wereld Haven Dagen’.  In 2005 presenteert ze samen met Fabiënne de Vries ‘Duel in Frankrijk’ op RTL5, dat zij wint van de Vries. Het reizen bevalt haar en het was voor haar een privilege om in 2006, samen met Tim Immers, wekelijks het programma ‘Boarding Now’ voor dezelfde zender te presenteren. In dit programma gaan Jet en Tim met mensen terug naar hun favoriete vakantie bestemming. Ook neemt ze in 2007 enkele afleveringen van HouseVision op RTL4 voor haar rekening en maakt zij een gastreportage voor Yorin Travel. Vanaf 2006 tot heden presenteert Jet het programma ‘My First Home’ op RTL4. Het programma is al zes seizoenen een must-see voor iedereen die voor het eerst een huis koopt en informatie nodig heeft over notaris, verzekeringen, hypotheken, inboedel, etc.. Kortom alles wat er rondom een koop geregeld moet worden.

Naast televisie maken, spreekt Jet ook voor vele programma’s en zenders zoals NTR en Fox Life voice overs in. Daarnaast is Jet ook een veel gevraagd dagvoorzitster en interviewster voor diverse (bedrijfs-)evenementen. Zo werkte ze o.a. mee aan de opening van het pasjaar van de Rotterdampas, Bevrijdingsfestival Zuid-Holland, Dunya Festival, Uitmarkt Amsterdam en de Koninginnenach in Den Haag.

Jet is de dochter van een bibliothecaresse en ontwikkelde daardoor snel een grote liefde voor lezen. Zo las in groep 7 van de lagere school al boeken van Hermans, Biesheuvel en Slauerhoff, omdat ze alle kinderboeken al verslonden had. Geen wonder dus dat ze in de literaire evenementensector, als dagvoorzitter en interviewster en jurylidhaar eigen grote belangstelling voor literatuur kwijt kan. Zo interviewt zij al jaren de crème de la crème van de Nederlandse literatuur op festivals als ‘Geen Daden, maar Woorden Festival’, ‘Het Lezersfeest’ en de ‘ Dag van de Literatuur’.

Jet heeft een Indonesische vader en interviewt maandelijks bekende personen met een Indische achtergrond voor Moesson. Tevens schreef ze een veelgelezen column over haar reizen voor de NL10.

Jet is moeder van Rodin (8)  en is sinds 2010 getrouwd met Kevin Paro. Met haar gezin woont ze in Rotterdam.

Copyright 2013 The Talent Company